Arai sensei visar tillämpning av försvar mot flera motståndare, 1987. Rörelse och att ha en motståndare mellan sig och övriga motståndare är viktiga principer.
Videoklippp med Arai sensei mot flera motståndare (inbäddning inte möjlig)
Aosaka sensei visar goho-tekniker, dvs. slag- och sparktekniker. Notera att sensei vid detta tillfälle hunnit fylla 60 år!!
Aosaka sensei utför goho
Inspiration för appo-träning. Naturligtvis räcker det ingenstans att titta på en video och sen tro att man kan härma sig till fungerande kunskap. Ibland har Bando-sensei, läraren på filmen, kritiserats för att visa så här pass avancerade tekniker publikt. Men det kräver år av träning för att direkt kunna hitta rätt punkt, vinkel och tillfälle, inte minst mot en rörlig aggressiv motståndare. Att knocka någon som står absolut stilla är alltså väsenskilt från att tillämpa dessa tekniker i självförsvar. Låt er inspireras:
BBC besöker Hombu under Bando senseis lektion
http://www.youtube.com/watch?v=k3ivTjNwUSk
Uppvisning med exempel på försvar mot tillhyggen. Notera vikten av avslut i mötet mot flera motståndare och att sensei jobbar med tidig timing, han förekommer motståndaren istället för att vänta på attacken. Detta är särskilt viktigt då någon med tillhygge får ett övertag i räckvidd. Detta övertag vill vi eliminera. Med Shirahama sensei från 1987.
Shirahama sensei mot tillhyggen (inbäddning inte möjlig)
Embu från 70-talet med Nakano sensei och Misaki sensei. Låt er inspireras av vildheten och fantasin. Senare tiders embu har en tendens att bli lite likriktad. Notera också att det är skillnad mellan att landa efter höga kast på parkettgolv jämfört med mattor. I slutet ser vi grundaren av Shorinji Kempo, So Doshin, visa lite teknik på ett lekfullt sätt.
Embu med Nakano sensei och Misaki sensei, 70-tal. (inbäddning inte möjlig)
Det klokaste sättet att försvara sig mot kniv är att springa så fort man kan därifrån. Men ibland kanske den möjligheten inte finns – du är inträngd eller behöver skydda någon annan. Detta är inget för nybörjare och i en verklig kamp mot kniv kommer man att bli skuren, det handlar om att minimera skadorna.
Exempel på försvar mot kniv
Så fort man sparkar infinner sig ett ögonblick av sårbarhet – skrevet blottas och du står för en stund på bara ett ben. Att fånga sparkar kan vara ett mycket effektivt sätt att avsluta en attack. Särskilt som de flesta angripare en sen lördagskväll troligen slarvar med att dra tillbaka sin spark…
Exempel på försvar genom att fånga sparkar
Yamasaki-sensei, en av Hombus huvudinstruktörer, visar tillämpning av juho, ”mjuka” tekniker mot flera angripare. Happomoku, att ha ett brett synfält, är viktigt under kamp mot flera motståndare. Tunnelseende är livsfarligt i dessa lägen.
Yamasaki sensei mot flera (inbäddning inte möjlig)
Kawashima-sensei, en annan instruktör vid Hombu, visar ytterligare sätt att försvara sig mot fler än en motståndare. Snabba avslut, att använda en angripares kropp som skydd mot de andra, samt att förbli stående är viktiga inslag.
Kawashima-sensei mot flera
http://www.youtube.com/watch?v=y8Pgv1mA3Rs
Ueda-sensei blev av med ena armen vid en olycka. Efter detta började han specialträna tekniker med olika vapen, t.ex. Shakujo som i klippet nedan, som är en traditionell munkstav. Ringarna i ena änden var bl.a. till för att skrämma bort smådjur från stigen där munken vandrade, så att de inte riskerade att bli trampade på av misstag.
Man kan säga att det finns en logisk progression inom Shorinji Kempos tekniksystem. I början när utövaren är ung ligger stort fokus på slag och sparkar som kräver mjukhet och snabbhet. Med tiden flyttas fokus allt mer till greppteknik, som kräver en mindre atletisk utövare, men desto mer teknisk förståelse. Ännu senare hamnar fokus på tekniker där vitala punkter attackeras. När man behärskar detta blir de tidigare teknikerna ganska överflödiga. Slutligen, när man går gammal och böjd, hamnar fokus på tekniker med olika tillhyggen som käppar av olika längd. Du behöver alltså aldrig sluta träna Shorinji Kempo!
Shakujo-teknik, med Ueda-sensei
Att bryta en motståndares balans är vitalt inom all budo. Så fort motståndaren tappar sin balans flyttas fokus automatiskt till att återfå balansen, vilket ger stora möjligheter till att utföra teknik på vederbörande. Mori-sensei (eller Mori Doki som är hans fullständiga namn) utvecklade detta till verklig mästarnivå. Ibland ser det ut att vara på låtsas, men undertecknad, som väger gott och väl 40 kg mer än Mori-sensei, har själv blivit kastad trots att jag verkligen försökt förstöra tekniken. Det handlar bl.a. om att intuitivt uppfatta hur motståndaren kommer röra sig i förväg och att direkt känna vilken riktning kraften i ett angrepp har. Just förmågan att antecipera angriparens rörelser kännetecknar verkliga mästare.
Mori-sensei
känd för sina magiska balansbrytningar, visar kote nage. Obs, ej för nybörjare…
Randori, eller sparring, innebär att man tillämpar teknik mot okända attacker med olika grad av kraft. I klippen nedan med ganska stor kraft, därav den rejäla skyddsutrustningen. Notera att utövarna ej bär handskar då detta omöjliggör möjligheten att fånga slag. Go ju ittai är en princip inom Shorinji Kempo som innebär att alla tekniska principer blandas fritt, dvs. vi skiljer inte mellan greppteknik och slag/spark-teknik. I klippen nedan utförs dock få låga sparkar och svep. Troligen för att de inte bär benskydd och för att de under uppvisningen fokuserar mest på de områden som skyddas, dvs. huvud och mage.
Italienska utövare visar randori 1
Italienska utövare visar randori 2
Inspiration från andra stilar än Shorinji Kempo.
Kampsportsträningen har fullkomligt exploderat i kvalitet de senaste 20 åren, mycket tack vare UFC och MMA. Vår ambition är att ta det bästa från specialiserade stilars träningsmetoder och anpassa det efter våra behov och våra mål med träningen. En stil som stannar i sin tekniska utveckling kommer ofrånkomligen dö ut. Vi vill kombinera de allra modernaste metoderna med vår vackra filosofi och de underbart effektiva självförsvarsteknikerna Shorinji Kempo består av. Hur vi tränar våra kroppar och sättet vi drillar våra tekniker kommer dock alltid förändras.
Ett exempel kan vara slagteknik. Vilka slår bäst? Boxare utan tvekan, för de tränar uteslutande just slag. Men vårt tekniska mål inte framgång i boxningstävlingar, utan självförsvar. Därför vill vi även använda armbågar, fingrar, sidan av handen etc. Alltså behöver vi kombinera modern boxningsträning med tekniker som inte tillåts inom boxning.
Slag på mittsar med Manny Pacquiao och Freddie Roach. Se hur Roach, en av de främsta boxningstränarna någonsin, arbetar aktivt som mittshållare. Se även hur Manny P använder kiai och leker med olika rytmer.
Saenchai Sor King, en av de allra främsta thaiboxarna, kör mitts lekfullt.
Mer mittsträning med Saenchai. Se och njut.
Saenchai sparras med en 10-åring… Kontroll, men inte för snäll.