Försvar först, attack sen - shushu kōjū

Shorinji Kempos tredje karaktärsdrag heter shushu kōjū 守主攻従 och betyder ”försvar först, attack sedan”.

Vi behöver inte skapa tuffa människor, allt vi behöver göra är att skapa människor som inte vill förlora” sa Kaiso.

Shorinji Kempo är fysiskt självförsvar. Detta innebär att man skyddar sin egen eller någon annans kropp ifrån någon med farliga avsikter. Shorinji Kempo är skapad så att alla tekniker börjar med en försvarsteknik. Det viktigaste är att försvara sig själv och andra. I våra avsikter finns också tanken att inte förgöra motståndaren utan målet är att inte förlora mot dem. Denna tanke är en av Shorinji Kempos grundprinciper och kallas för shushu kōju (försvar först, attack sedan).

Kaiso förklarade shushu kōjū på följande vis: ”När en motståndare attackerar dig, skall du först undvika attacken och därefter effektivt kontra.” I Shorinji Kempo uppkommer problemet först när motståndaren attackerar. Då är det viktigt att kunna försvara sig på ett effektivt och riktigt sätt. Man blockerar slag, sparkar, och andra attacker som dyker upp. När någon greppar och försöker kasta dig är det viktigt att kunna försvara sig utan att förlora balansen. Det är först efter detta som kontringen kommer. Idealet är att kunna försvara sig och kontra samtidigt.

Om man struntar i de defensiva rörelserna och istället använder sig av teknikerna för att knocka motståndaren så är detta inte Shorinji Kempo. Kaiso sa följande: ”Jag har varit i bråk väldigt många gånger och jag har aldrig förlorat, men ej heller skrutit över en besegrad motståndare. Om någon gör något dumt och du har möjligheten att stoppa denna person är detta den enda förmåga du behöver.

Eftersom Shorinji Kempo är en självförvarsmetod finns det heller inga vinnare eller förlorare. Shorinji Kempo skall inte fostra atleter, och det finns heller ingen anledning att skapa tuffa kämpar. Det som behövs är att skapa människor som inte vill förlora. Det är inte nödvändigt att vinna för att skydda kroppen, det viktigaste är att inte förlora. Kaiso påpekade följande: ”Om vi tränar upp våra kroppar och vår mentalitet så att vi kan försvara oss själva och andra så kan vi stödja rättvisan och göra positiva saker för samhället.

Det kan ses som en ganska liten och enkel sak att ha beslutsamhet och vilja att försvara sig i en farlig situation. Hur som helst, om en person har självförtroendet att säga ”Jag kommer inte att förlora”, är då inte detta tillräckligt för att bemöta alla situationer utan att ge upp. Såsom Kaiso sa: ”Inte förrän du är död har du förlorat, och det finns ingen anledning att ge upp förrän du är död.

Detta är shushu kōjū.