Hårt och Mjukt Tillsammans - Goju Ittai

Gōjū ittai 剛柔一体 är Shorinji Kempos femte karaktärsdrag.

Shorinji Kempo är en stridskonst där betoningen på teknikerna ligger vid självförsvar. Genom att utnyttja tillfället då motståndaren attackerar kan man få kontroll på dennes rörelser och intention.

Teknikerna kan svara mot många olika attacker och för att göra det överskådligt delar man in dessa i hårda och mjuka tekniker. Gōhō centrerar kring slag, sparkar och blockeringar. Jūhō centrerar kring losstagningar, ledgrepp, kast.

Shorinji Kempo använder sig av gōhō eller jūhō beroende på situation. Om någon slår eller sparkar kan man använda gōhō eller jūhō och likaså om någon t.ex. greppar i kragen används både gōhō och jūhō. Detta kallas för gōjū ittai (hårt och mjukt tillsammans).

Efter Shorinji Kempos grundande fick Kaiso besök av olika män som ville testa hans kunskap. Kaiso använde sig av olika metoder, beroende på hur de attackerade, för att ta itu med dessa män.

En dag kom en självutnämnd mästare till Kaisos dojo som var känd för sina härdade händer som han använde till att krossa tegelstenar med vid uppvisningar. Han frågade Kaiso: ”Hur många tegelstenar kan du krossa med dina händer?” Kaiso svarade: ”Shorinji Kempo använder sig av tekniker där vi försöker undvika attackerna istället för att härda armar och ben.” Då mannen ifrågasatte detta, frågade Kaiso följande: ”Om vi nu inte kan komma överens och jag försöker dra dig mot utgången vad gör du då?” Kaiso greppade mannens armar och började dra honom mot utgången. Frenetiskt försökte mannen ta sig loss men när detta inte gick förlorade han tålamodet och slog ett slag mot Kaiso. Ögonblickligen reagerade Kaiso med en parering varefter han gjorde en mjuk teknik, katate kannuki nage, vilket fick mannen att bli liggande sprattlande på golvet. När mannen kommit på fötter tillät Kaiso honom att greppa hans händer. När han försökte dra kastade Kaiso honom med maki gote. När mannen låg på golvet visade Kaiso en sparkrörelse och sa: ”Om jag nu vill få dig medvetslös behöver jag bara sparka dig med foten. Anledningen till att jag inte härdar min kropp är för att jag inte finner det nödvändigt.” Mannen lämnade dojon förmodligen övertygad.

Kaiso brukade säga strategi är något som ständigt förändras så det finns inga givna lösningar. Det man måste göra är att snabbt utnyttja tillfället, och sedan kunna svara på olika variationer. Hårt och mjukt tillsammans är något man också kan utnyttja i sitt dagliga liv. Kaiso: ”Att leva med inställningen att fånga ögonblicket och samtidigt försöka svara på olika variationer gör att man kan leva fokuserat och i nuet. Jag tror att detta är ett mycket bra sätt att leva.

Detta är gōjū ittai.