Skydda utan att skada - Fusatsu Katsujin

Fusatsu katsujin 不殺活人 är Shorinji Kempos fjärde karaktärsdrag.

Shorinji Kempo är en kampkonst där man lär sig att försvara sig mot någon/några som har för avsikt att fysiskt skada dig. Det finns ingen anledning att döda eller skada motståndaren utan det enda som behövs är att få honom/henne att förlora viljan att slåss eller att förhindra personen från vidare framfart.

I gammal japansk stridskonst använder man sig av uttrycket ”ett slag, en död” vilket givetvis inte passar i dagens moderna samhälle. Istället används inom Shorinji Kempo uttrycket ”ett slag, för att hjälpa och skydda andra människor” Det handlar inte om att besegra motståndaren utan att få denne att förstå att han har fel när han försöker lösa problem med våld. Om man använder sig av Shorinji Kempo är målet alltid att undvika att skada motståndaren.

Kort efter att Kaiso grundat Shorinji Kempo fick han besök av män som var kända som uppviglare och bråkmakare. Med fast hand tog han itu med var och en av dessa personer. Kaiso sa följande: ”Det viktigaste för en ledare är att han aldrig förlorar. Om jag själv förlorat någon gång hade Shorinji Kempo aldrig existerat idag.” Fastän han aldrig förlorade, skröt han aldrig över en besegrad motståndare eller försökte utnyttja dem på något sätt.

En dag kom en självutnämnd kampkonstmästare till Kaisos dojo för att se om Kaiso levde upp till det rykte, som en skicklig fighter, vilket spridit sig i området. Han sa: ”Jag skall visa dig att jag kan kasta dig ifrån sittande position, så ta tag i mina armar.” När Kaiso tog tag i mannens armar försökte han utföra ett kast men Kaiso kontrade med en tryckpunktsteknik som orsakade en så stor smärta att kastet misslyckades. När mannen sedan försökte undkomma smärtan genom att dra tillbaka armarna kontrade Kaiso med ett eget grepp och flippade över honom på rygg. Högröd i ansiktet sa mannen: ”Bara genom att greppa mina armar orsakade du en otrolig smärta. Hur har du blivit så stark?” Kaiso svarade: ”Jag är inte speciellt stark. Smärtan jag tillfogade dig är inte min styrka utan Shorinji Kempos tryckpunktstekniker. Den som vinner genom att slåss är den sämsta av de sämsta. För att verkligen vinna, så måste du övertyga din motståndare. Om du inte lyckas med detta kan du aldrig kalla det för en seger.

Ordet ”vinst” som han använde handlar inte om att vinna tävlingar eller att besegra en fiende. Enbart om man kan övertyga sin motståndare att den har fel kan man kalla det en vinst. Kaiso förklarade fortsättningsvis: ”Om du vill döda någon eller göra någon illa finns det många bättre sätt än att träna Shorinji Kempo. Att få människor på bättre tankar genom vårt modiga handlande är målet.

Detta är fusatsu katsujin.