Utveckling i Sverige

Bild från den första Shorinji Kempo-föreningen i Sverige, tidigt 70-tal. Bild från den första Shorinji Kempo-föreningen i Sverige, tidigt 70-tal.[/caption]

Den första Shorinji Kempo-föreningen i Sverige registrerades av Hombu den 3:e juni 1970, shibu-chō var Hagiwara-sensei. Kanemi Hagiwara studerade vid Stockholms universitet och började, enligt muntlig uppgift, undervisa Shorinji Kempo redan 1969, men det det var först 1970 som föreningen officiellt registrerades av Hombu.

Efter Hagiwara-sensei tog, redan under 1970, Yokoichi-sensei över. 1972 blev Shuichi Kawai shibu-chō i Stockholm Shibu. Kawai-sensei kom från Rakutō dōin i Kyoto. Sedan följde ett antal japanska instruktörer med anknytning till Rakutō dōin.

1975 kom Fumiyasa Sakata, som hade startat upp Shorinji Kempo i Jyväskylä, i Finland, och 1976 kom Akio Matsushita till Sverige.

1978 hette instruktören Yoshiyuki Horikawa och samma år startade Shorinji Kempo Bromma Shibu under ledning av Yuji Hirase. Ansvaret som shibu-chō i Bromma togs senare, i juni 1980, över av Roy Colegate.

Under slutet av 70-talet startades även en klubb av Kozo Toyokawa, då hette föreningen Ungdom, men bytte senare namn till Stockholm Södra.

1981 startades verksamhet i Visby, som efter lite olika instruktörer under många år hade Leif Larsson som shibu-chō.

Ovanstående uppgifter baserar sig på olika instruktörers uppgifter, då det inte är många kenshi kvar från den här tiden är det möjligt att en del uppgifter om årtal etc, inte stämmer helt.

Efter ett antal olika japanska instruktörer finns det idag (2008) 11 olika föreningar, som alla drivs av svenska kenshi. Några av de som var instruktörer och elever på 70-talet finns idag fortfarande kvar, men lite mer i bakgrunden.

Kozo Toyokawa, bodde ett antal år i Åbo, Finland, men är nu tillbaka i Sverige och håller kontakten med sina gamla elever och tränar då och då dyker ibland upp i samband med träningsläger i Sverige.

Roy Colegate hade några års uppehåll under 90-talet men tränade sedan regelbundet i Stockholms Studenter, där det också hände att han hjälpte till med undervisningen fram tills han tragiskt gick bort den 28 februari 2002.

Leif Larsson flyttade efter många år i Visby tillbaka till Stockholm. Han satsade då sin mesta tid på studier och har bara tränat sporadiskt.

Anders Pettersson har under många år drivit förbundets verksamhet och arbetade bl.a. hårt för att Shorinji Kempo 2015(?) blev ett fristående underförbund till Svenska Budo & Kampsportsförbundet efter att tidigare ingått i Karateförbundet. Efter 20 (?) år som ordförande efterträddes han 2019 av Leif Kekonius.